Ytbehandling av aluminium

Aluminiumets styrka är att denna metall står emot korrosion på ett naturligt sätt. Det som händer när aluminium utsätts för fukt är att en självreparerande process drar igång. Det här är oerhört praktiskt men inte något som ger aluminiumprodukter ett vackert utseende. Man behöver ytbehandling av aluminium för att få fram komponenter, och delar, som ser attraktiva ut. Här är tre av de vanligaste ytbehandlingsmetoderna för denna smarta metall

Till och med ett piano kan ytbehandlas för att få ett annorlunda och speciellt utseende.
Till och med ett piano kan ytbehandlas för att få ett annorlunda och speciellt utseende.

Mekanisk ytbehandling

Mekanisk ytbehandling innebär att man skapar ett mönster på metallens yta. Det kanske handlar om att man vill ha en vågformad effekt som gör att det hela ser snyggare ut. Det här kan vara särskilt användbart på saker som plånböcker och apparater som ska se coola och specialdesignade ut.

 

Anodisering

Om man vill att aluminium ska bli ännu starkare så gäller det att förbättra oxidskiktet som är det som skyddar mot fukt. Med anodisering så får man detta samt en yta som är lätt att hålla ren och som kommer att behålla ett utseende som ser nytt ut. Det här är också bra att göra innan man färgar komponenten eftersom färgen kommer att fästa bättre när man har anodiserat aluminiumet.

Pulverlackering

Det är också vanligt att man lackar aluminium och här är pulverlacket mycket populärt. Pulverfärgen bättrar på motståndet mot slitage och rost och dessutom så får man ett UV-skydd som kan behövas för att ge produkten längre liv. Man kan lacka i vilken färg som helst och det är viktigt då man tar fram möbler, bruksföremål och annat som ska ha en bestämd färg och framtoning.