Svetsning i rymden och på havsbotten

Det finns saker som är så självklara att man knappt tänker på dem. Till dessa hör svetsning och faktum är att man inte måste kunna mycket om metallindustrin för att förstå hur fantastiskt viktig svetsningen är för vår vardag. Nästan allt som är av metall har svetsats på något vis. Detta oavsett om det rör sig om en bil, en apparat eller en verkstadsmaskin. Vi förlitar oss på den här tekniken att sätta samman delar för att den är så pass hållbar och numera så jobbar man med en rad olika metoder så den som söker svetsinfo kan bli minst sagt förvirrad av alla möjligheter. Det är lite spännande att tänka på var man kan svetsa. Det finns till exempel projekt som kräver att man svetsar under vattnet, och i rymden så måste man också laga och underhålla med denna teknik. Svetsare i rymden, det är en fin arbetstitel det!

Svetsning att lita på

När man talar om svetsningen som den starka metod som vi kan lita på så är det förstås viktigt att förstå varför det här fungerar så väl. När man fäster material med ett tredje material så leder detta alltid till en svagare konstruktion eftersom man förlitar sig på det material som tillförs och hur det fäster vid delarna. När man använder sig av svetsning så har man istället en komplett bit som har skapats av att de två delarna smälts samman till ett. Det här är möjligt då man jobbar med metall och den som är duktig på detta får fram jämna ytor som lämpar sig väl för vidare efterbehandling med färg och lack. Man får inte glömma bort att bra svetsningsteknik måste utföras av någon som vet vad han eller hon sysslar med. När fel person står för jobbet så kan det bli pannkaka av det hela trots att man har satsat på dyra material. När man ska arbeta i extrema miljöer så behöver man inköpstips svets som kommer från de som kan detta område allra bäst och det kan innebär att man får vända sig utomlands för att få tag i rätt verktyg.

Allt är svetsat!

  • bord
  • stolar
  • apparater
  • båtar
  • element
  • bilar

Listan med sådant som håller ihop tack vare svetsen kan göras hur lång som helst. Om det är metallbitar som sitter ihop så har man med största sannolikhet klarat av detta med svetsteknik. Många gånger så gör man detta med en flamma men det finns även andra metoder som tillämpas där man inte kan jobba med eld. I rymden så skulle det vara livsfarligt att börja elda i rymdstationen där det finns så mycket som skulle kunna fatta eld och leda till en katastrof. Om man svetsar i rymden på utsidan av rymdstationen så finns det ju heller ingen möjlighet att jobba med gas så man måste ha specialutrustning för detta och jobba på ett otroligt försiktigt och precist vis. Det här är inget för den med darrig hand och höjdskräck! Man kan säga detsamma om svetsningstekniken som tillämpas under vatten. Det här görs regelbundet då man måste underhålla brofästen och annat som kan ligga under ytan. Oljeriggar kan kräva arbeten både ovan och under vattenytan.

Extrem svetsningsteknik

Det är klart att man inte kan se svetsningen som en ofarlig arbetsmetod som vem som helst kan pyssla med. Man ger ju inte direkt svetsredskapen till små barn men det är inte bara med öppen flamma som man kan svetsa. Det går nämligen också att använda sig av explosioner! Explosionssvetsning fungerar genom att man utnyttjar trycket som kommer av de kraftiga smällarna. Man kan även använda sig av speciella ljudsvetsar där man drar nytta av ultraljud för att skapa vibrationer som ger sammansmältningarna och får metallbitar att bli till ett enda stycke.

Industri och konst

Svetsningstekniken behövs överallt och till så manga olika saker. Man kan till exempel räkna med att svetsning används av konstnärer som jobbar med metall som material. Då man ser vackra konstverk av stål så har de kommit till med avancerade industriverktyg fast på ett mycket kreativt sätt. Inom industrin så utvecklar man hela tiden nya sätt för att få en snabbare produktion som är säker. Man använder sig av robotar för att operatörer ska slippa lyfta tungt och med datorprogram så får man automatisk svetsning som fungerar riktigt bra för många olika typer av projekt.

Läs mer

Legosvetsning – www.monteringsarbete.n.nu

Robotsvetsning – www.robotsvetsning.info

Hitta företag i Gnosjöregionen som kan hjälpa dig med svetsning