Svensk vattenskärning av aluminium

Aluminium är ett av de vanligaste materialen man arbetar med idag och med vattenskärning av aluminium kan man utnyttja materialet maximalt. Trots att det finns så många bra metoder för beskärning av hårda material så är det många som väljer just vattnet för att det är miljövänligt och mycket effektivt. Resultaten blir bra och man slipper materialsvinn som annars är en del av varje produktion.

Vattenskärning – en revolutionerande skärmetod

Man kan nästan påstå att vi idag är bortskämda med mängder av olika metoder för skärande bearbetning. På marknaden finns många olika tekniker och verktyg att välja mellan när man behöver skära i hårdare material som olika metaller och aluminium. Men det finns en teknik som är överlägsen de andra, i flera olika aspekter. Genom att använda sig av någonting så simpelt som vanligt vatten kan man skära genom det mesta, oavsett vad för sorts material eller tjocklek det handlar om. Eftersom att vatten är ett naturligt material och som dessutom är billigt, kan de som använder sig av vattenskärning hålla nere produktionskostnader och samtidigt skona miljön mot skadliga miljögifter eller utsläpp.

Vad kan man tillverka?

Den här tekniken gör det möjligt att tillverka, eller snarare skära till ungefär vad som helst. Tack vare en mycket hård vattenstråle kan man med en väldigt hög precision dela på eller skära arbetsstycken av de flesta storlekar, också ge materialet en form genom at skära ut mycket precisa detaljer. Den här metoden klarar av att arbeta med alla sorters material, från mjukare material som gummi och olika sorters plast, bilinredning och matvaror, till hårdare material som olika metaller, aluminium, trä, glas, glasfiber, sten och till och med titan! Det kan låta märkligt att vanligt vatten kan klara av att skära igenom såpass hårda material, utan förbearbetning, värme eller vassa verktyg, det är det som gör vattenskärning till den ultimata metoden för skärande bearbetning. Det här är en metod som har mängder av användningsområden. Den klarar av att figurskära allt från maskindelar, bildelar, skyltar till inredningsdetaljer och mycket annat.

Hur fungerar vattenskärning?

Med en vattenstråle med ett högt tryck på 4000bar kan man figurskära olika typer av material. Tack vare den tunna skär-strålen som är såpass fin som mellan 0,2 och 1,5 mm får man en mycket fin snittyta. Snittytan är dessutom oftast såpass perfekt att man sällan behöver använda sig av någon efterbehandling som man ofta behöver med andra metoder. Den tunna skär-strålen lämnar också minimalt med överblivet spillmaterial vilket gör den ännu effektivare och sparsammare. Med en stråle av rent vatten, så kallad ren-vattenskärning kan man enkelt skära igenom mjukare material som trä, gummi och plast. För att kunna skära igenom hårdare material som rostfritt stål och andra metaller ökar man skäreffekten genom att blanda ner så kallad ett så kallat abrasivmedel, eller med andra ord sand, som ger vattenstrålen en slipande effekt. Det kallas abrasiv vattenskärning och med detta kan man bearbeta och skära igenom i princip alla material.

Metodens fördelar

Det här är en skärmetod som har många fördelar och användningsområden. Förutom förmågan att arbeta med alla tänkbara material är det en metod som sparar både tid och pengar. Metoden är skonsamt mot materialet man skär i. Det är en kall bearbetningsmetod vilket betyder att man inte behöver värma upp materialet innan man bearbetar det, man riskerar därför ingen deformering eller termiska eller kemiska skador på arbetsstycket. Det gör också att det inte bildas några spänningar mikrosprickbildningar i materialet vilket ger en hållbarare slutprodukt. Eftersom man använder sig av vanligt vatten är det en miljövänlig metod som främjar både naturen och personen som arbetar med den. Den här sortens skärning har vunnit stor popularitet bland olika verkstäder därför att den dessutom är mycket tidsbesparande. Här använder man samma verktyg för att skära och borra i alla sorters material.

Vattenskärning i Sverige

Varken svenska verkstäder eller kunder har undgått alla fördelar med att arbeta med vatten som skärmetod. Det finns idag många verkstäder och industrier som specialiserar sig på den här sortens metod och som arbetar enligt konstens alla regler, med stor kunnighet och skicklighet. En av fördelarna med att arbeta med en svensk leverantör är att du blir garanterad en viss sorts kvalitet på din slutprodukt, och professionell hjälp om något skulle vara fel, men också att flera av de svenska leverantörerna dokumenterar tidigare arbeten, vilket betyder att om du efter en tid, oavsett om det är om ett år eller mycket senare kan kontakta samma tillverkare och få precis samma produkt som sist.

Här kan du läsa mer om vattenskärning »