Sälja företag med specialistkompetens

Ett företag som är nischat inom 3d-prototyper eller annan industriproduktion har kunskaper som inte många andra företag inom samma bransch har. Då du vill sälja företag med den här typen av nischinriktning så är det inte alltid så lätt att hitta rätt köpare. När försäljningen sker för avveckling med så kallad snabbavveckling så är det lite lättare. Då behöver köparen inte kunna något om industri utan bara vara proffs på att sköta en snygg likvidation.

Sälja företag till anställd

Många gånger så finns det ett intresse bland anställda av att ta över. Detta särskilt då det rör sig om ett lite större företag med flera anställda. Det kan ju finnas en produktionschef som ser en stor mening med att köpa ut dig och sedan driva verksamheten vidare på samma sätt. Att sälja företag till en anställd kan kännas tryggt. Då vet du precis vad personen kan och du är säker på att företaget kommer att drivas på rätt sätt.

Sälja till en samarbetspartner

Det kan ju också vara så att det blir tal om en fusion. Då ni har fungerat som legoleverantör till ett annat företag som skulle kunna ta över så kan det bli en bra lösning. Då finns specialistkompetensen bara hos er men det finns ett intresse av att behålla de personer som står för den. Den här typen av försäljning kan vara särskilt positiv för anställda som får behålla sina jobb.

Hitta en utomstående köpare

Det är klart att du även kan sälja bolag till en person som inte jobbar på eller med ditt företag just nu. Det finns intressenter både i Sverige och utomlands. Om du har tid och tålamod så kan det vara värt att vänta på rätt köpare. Men då får du förstås jobba vidare under den tid som detta kräver. Det kan kännas jobbigt och pressande om det är så att du behöver tid och pengar till annat.

Gå i pension utan någon som vill ta över

Du vet att du vill avsluta arbetet med och på företaget men det finns ingen som vill driva det vidare. Det kan ju vara så att det rör sig om en mindre verksamhet som har fungerat bra men som inte har anställda som vill köpa in sig. Dina barn vill göra annat och du inser att avveckling blir den bästa lösningen.

I det här läget så kan du välja att själv ta hand om företagets avveckling. Det kan ta över ett halvår och du måste hela tiden ta hand om det administrativa arbetet med detta. Eller så väljer du att sälja företag för avveckling. Då får du pengarna för det och så kommer den bolagsservice som du säljer till att sköta likvidationen.