Plastindustrin ligger många gånger i framkant med miljötänket

Om man ska välja ett material som folk älskar och hatar på samma gång så blir det nog plasten. De flesta har nog svårt att se en vardag utan saker som plastverktyg, leksaker, påsar och kläder som har tillverkats av svensk och utländsk plastindustri. Samtidigt som man kan ha en hel del kritik mot det faktum att det fortfarande tillverkas plastprodukter som inte helt kan återvinnas och som tas fram av plastmaterial som innehåller gifter som vi ännu inte kan allt om så är det så att det investeras en hel del pengar just från plasttillverkarnas sida för att forskningen ska gå framåt.

Plastindustrin behöver nya lösningar

Faktum är att plastindustrin är väl medveten om att vi måste få nya lösningar för att vi ska kunna fortsätta använda oss av plast. De plastprodukter som tillverkas idag är inte perfekta och absolut inte helt i enlighet med det som krävs för att plasten inte ska skada vår miljö.

De som forskar om plasten och hur den kan förändras vet att en stor del av pengarna för detta kommer från plastindustrin eftersom de som tillverkar plastprodukter många gånger av helt fri vilja ligger före och vill vara med och pusha utvecklingen framåt. Detta trots att de kan fortsätta precis som de gör i enlighet med den lagstiftning som gäller i Sverige.

Man vill helt enkelt få fram plaster som är miljövänliga och som kan integreras i det naturliga kretsloppet och användas om och om igen. Det här är ju även bra för ekonomin och det finns redan nu insikter om hur den här typen av plaster skulle kunna vara bra mycket bättre än det som vi har idag.

Nya lösningar för en bättre framtid

Genom att ersätta de farliga mjukgörande delarna i PVC-plasten så skulle man kunna få en helt ny typ av plastprodukt som inte är farlig vare sig för människor eller för miljön. Då man kan komma fram till hur man skulle kunna skapa plast som är miljövänlig så får man ju även hoppas att det kommer att komma lösningar för den plast som redan finns på vår planet. Det gäller ju att ta till vara på denna och få bort gifterna som den fortfarande bär på.
Men med tanke på att industrin faktiskt är intresserad av att vara med och ta sitt ansvar så finns det god anledning till att vara optimistisk. Det enda som krävs är de tekniska lösningarna och dessa jobbar forskare idogt på i samarbete med plastindustrin som är med och driver utvecklingen i helt rätt riktning.