Miljövänliga plastpåsar med filmblåsning

PlastprodukterEgentligen så kan man ju säga att plaster inte är det bästa valet då man vill tänka på miljön. Det är väl känt att det inte går att göra sig av med detta material på ett rent sätt och det är också därför som man idag ser till att återvinna plastprodukter så att de inte ska ligga och skräpa och förstöra vår miljö. Med filmblåsning så kan man på ett miljövänligt sätt skapa plastpåsar för det här är en metod som gör det möjligt att återvinna plast och skapa nya påsar av de som man redan har kasserat. Det man måste komma ihåg att miljövänligheten hänger på flera saker och det är först när man får en cykel där alla gör sitt bästa för att återvinna som man kan se en stor skillnad vad gäller miljöpåverkan.

Filmblåsning för plastpåsar

För att skapa plastpåsar med filmblåsning så måste man först smälta ner plast i ett plastverktyg. Man brukar använda sig av propenplaster och etenplaster men det går förstås även att använda andra plastmaterial. När den smälta plasten kyls ner och är i halvmjukt tillstånd så kommer den att matas fram över ett kylt munstycke där man precis som det låter blåser fram slangen som sedan kan bli till många påsar. Med hjälp av en klämvals så kan man skapa avgränsningar och få fram individuella påsar som dessutom sitter ihop så att man får de praktiska rullarna som är så enkla att använda sig av.

Det som kommer att påverka den påse man får är saker som hur massan ser ut, hur snabbt den blåses fram och i vilken mängd samt vilken form cylindern som den passerar har. Man kan vara ganska så precis med mått men det blir aldrig hur tjockt som helst. Om tjockleken ska övergå 0.25 mm så handlar det istället om folie vilket är en helt annan sak.

Plast som material

Man kan förstås diskutera det där med plast som material men vi kan inte komma ifrån att vi lever i en verklighet där det redan finns otroligt många plastprodukter och där vi är vana vid att kunna lita på detta på detta material för allt från kläder till säckar. Det är helt klart bra för miljön att man finner andra material som lösningar men samtidigt så måste man ta hand om den plast som redan finns och då kan filmblåsningen vara försvarbar eftersom man kan skapa påsar om och om igen genom att skapa ny plastmassa av redan existerande plaster.

Låg produktionskostnad

Det som gör filmblåsning så populär är att den erbjuder en låg produktionskostnad. Det är också därför som man gärna tar fram påsar med metoden. Det är ju sällan så att man vill lägga ut alltför mycket pengar på en produkt som sedan ska användas för sopor eller förvaring. Sett ur miljösynpunkt så är en låg produktionskostnad viktig eftersom den innebär att man får utrymme till kostnader som uppkommer då man försöker hantera plasten på ett sätt som gagnar vår värld.