Jobba med cnc-svarvning

Den som tycker att det är intressant med formgivning inom industrin, och som har ett logiskt sinne, kan betänka möjligheten att jobba som cnc-operatör. Som cnc-operatör så kan man till exempel utföra cnc-svarvning som innebär att man tillverkar runda former av metall. Det här är något som behövs till en mängd olika saker och jobbet är idag så mycket mer än ett hantverk. I och med att cnc-tekniken går ut på att man använder sig av programmering och styrsystem så får operatören vara med på ett helt annat sätt än förr. Det gäller att kunna förstå programmen som är inblandade och att genom en proper cnc utbildning lära sig att hantera olika typer av situationer som kan uppstå. Dessutom så är det här är jobb där man hela tiden måste vidareutbilda sig eftersom tekniken utvecklas och nya maskiner och datorprogram tas fram för att tillverkningen ska kunna effektiviseras.

Cnc svarvning som jobb

Traditionellt sett så har svarvning varit ett hantverk och på sätt och vis så är det fortfarande det. Numera så ligger dock en stor del av hantverket i själva programmeringen av cnc-maskiner som sedan kommer att utföra själva svarvningen. Med cnc svarvning så kan man få fram mycket komplicerade former. Idag kan man till exempel skapa sfärer eftersom verktygen i maskinerna kan röra sig på ett mer avancerat sätt. Med en ISO kod så förstår cnc svarven vad den ska göra och den här koden får man lära sig att läsa och att skapa då man tar en cnc utbildning. Det här kanske låter lite tråkigt men i praktiken så är det inte det då man ganska snart ser resultaten av programmeringen vilket gör att jobbet blir handfast och oerhört verkligt.

Stora produktioner

En viktig bit av cnc tekniken är att man kan använda datorn som simulator. Det här spar både tid och pengar för med simulering så ser man snabbt vad som inte kommer att fungera och vad som blir bra. För den som vill bli operatör så är detta också en stor fördel då man kan öva en hel del innan det blir på riktigt och man slipper ta ett alltför stort ansvar innan man är redo för det. Vid stora produktioner så får man förstås jobba ihop i lag med många andra operatörer så det är inte alltid ett jobb där man vankar omkring ensam på en verkstad.

Utmaningar för operatörer

Cnc operatörer får en hel del utmaningar då tillverkningsprocesser ska flyta på bra och felfritt. Man måste klara av att bedöma när cnc svarvning fungerar som den ska och när det kan vara så att fel är på gång. Operatören ska då kunna bedöma vad som ska göras för att undvika en flaskhals i produktionen. En operatör får också räkna med att jobba skift där det ibland kan handla om sena nätter och arbetsstart innan solen gått upp. Du kan läsa mer om en cnc-operatörs arbetsuppgifter på www.fleroperationsmaskiner.se.

Cnc-fräsning

Ett närliggande ämne till cnc-svarvning är cnc-fräsning.