Industriautomation som är snabbare och smartare

Det som var en nyhet för några år sedan är nu något som man finner på många verkstäder som jobbar med framställning av delar och produkter av olika material som plast och metall. Utvecklingen av ny teknik för industrier går i rasande fart och numera så kan man lita på att det går att använda sig av industriautomation som är snabb, precis och i stort sett självgående. Var kommer det hela att sluta? Det tvistar de lärde om…

Smartare och snabbare industriautomation

Även om det kan tyckas som att det inte finns några gränser för den teknik som man kan utveckla för industrin så finns det förstås det. Det som händer idag är att man förfinar den teknik som finns med nya applikationer så att man kan få ut mer av de maskiner som man redan har på plats. Nyare maskiner har förstås den moderna tekniken inbyggd så att man inte måste använda separata datorer för att ta hand om programmering och drift.

Om man ser på områden som svarvning så råder det stor skillnad mellan det som finns på svenska verkstäder idag och det som var standard för några årtionden sedan. Det hävdas ofta att de nya automatsvarvarna gör det möjligt för personer som inte sedan tidigare kan mycket om svarvning att utföra jobbet. Samtidigt så är det förstås så att den nya tekniken kräver nya kunskaper.

kompetens

Den nya tekniken kräver högre kompetens

Samtidigt som man ser stora fördelar av att kunna jobba snabbare och med högre precision så kräver den nya tekniken högre kompetens från de som jobbar på verkstaden. Den som kanske är proffs på metallbearbetning som hantverk är inte nödvändigtvis intresserad av programmering och det kan betyda att jobbet inte längre kommer att ha samma attraktionskraft.

Operatörer måste hänga med i utvecklingen och förstå hur maskiner och robotar ska hanteras för att man ska få ut så mycket som möjligt av dem. Det gäller alltså att man inte glömmer bort att utveckla människor då tekniken utvecklas. Hur gärna man än vill se en framtida industri automatisk och fri från människor så lär det inte hända, så man måste säkra att de som jobbar med tekniken verkligen förstår hur den ska användas.

Den perfekta industriautomationen kräver mänsklig närvaro

Den perfekta industriautomationen är alltså den som går hand i hand med kompetenta individer. Det här är viktigt att tänka på för att den svenska industrin fortsatt ska kunna drivas framåt med nya lösningar för snabb och effektiv produktion. Det är ju fantastiskt att robotar och maskiner kan kommunicera och samarbeta, men de kommer bara att göra detta på rätt sätt så länge som en kompetent operatör programmerar, överser och tar hand om produktionen.