Dra nytta av stansmaskiner

Dra nytta av stansmaskiner

Om det är så att din stansmaskin står i ett hörn och bara kommer i bruk för ett hål eller två då och då så kan det vara så att du inte drar så stor nytta av den. Det är viktigt att inse att stansmaskiner är så mycket mer än en källa till oljud. Faktum är att moderna maskiner inte alls är särskilt bullriga. De kan vara så tysta att det inte ens krävs hörselskydd för att jobba med tekniken.

Stansmaskiner istället för laser

Det är inte bara då du inte tycker att lasertekniken blir den bästa metoden som du ska se till stansmaskiner. Stansmaskinerna kan vara otroligt kostnadseffektiva och det finns ingen anledning till att rata dem bara för att en produktion kräver estetik. Det går att stansa utan att få repor, märken och annat som du inte vill se på de färdiga delarna.

Moderna stansmaskiner är otroligt avancerade. De gör det lätt för industriföretag att tillverka färdiga delar som har rätt form och hål där det krävs. Snittytor blir fina och behöver inte behandlas efter själva stansningen. Det här kan låta som omöjligt men det är det inte om du har rätt maskiner på verkstaden.

Tillverkning utan repor

Då delar och färdiga produkter måste se bra ut så är det inte bra med repor. Moderna stansmaskiner är utvecklade för att undvika repor. Stansen sitter lägre då arket som ska stansas flyttas till rätt position. För att det inte ska bildas repor så kan verktygen inte röra vid materialen då de flyttas och det kräver särskilda processer.

Med bord som är framtagna för processer där materialet inte repas så får man ett maximalt skydd. De här borden är också en anledning till att det blir mindre bullrigt då materialet flyttas fram och tillbaka under stansen.

Snygga kanter

Det blir också snygga kanter med modern teknologi. Stansen kan skära igenom och lämna en snittyta som är färdig och inte behöver efterbehandlas eller slipas på något vis. Det här spar tid och pengar och bidrar till snyggare produktion. Verktygen kommer inte att lämna bit-märken på kanterna. Istället så fungerar de liksom en sax som klipper igenom materialet med fina kanter som resultat.

Flerstegsmaskiner

Stansar kan också utrustas med verktyg som gör mer än att stansa. Det går att få till en böj och sedan stansa eller tvärtom. Det här beror lite på stansmaskin och vad som ska tillverkas. Flerstegsmaskiner är inget nytt inom metallindustrin och de är till stor hjälp då tiden är knapp och kraven om hög kvalitet stora.

Möjlighet att tillverka mindre delar

Med moderna stansmaskiner så går det också att tillverka mindre delar i små eller stora volymer. Det går snabbt och det blir bra. Precis hur maskinen ska programmeras beror på vad som ska produceras. Men möjligheten finns och det är antagligen så att du kan göra mycket mer med din stansmaskin än vad du trodde.