Bockning av rännkrokar

Man tänker först på rännstupor och hängrännor då de på något vis inte fungerar. Om man till exempel får en massa löv och smuts i rännan så blir det snart översvämning och det här kan i värsta fall leda till skador på väggar och tak. Hängrännorna sitter på plats med hjälp av rännkrok som sitter på undersidan för att ge rännan stöd så att den kan hålla sig på plats utan att tippa. Med bockning så får man till rätt form på dessa krokar och när man ska laga systemet så kan man behöva böja till krokarna då de kanske inte har rätt form eller kommer som platta metallbitar.

Bockning av rännkrokar

När man har ett färdigt rännsystem så gäller det att montera detta system längsmed husets tak. Det här ska verkligen inte vara svårt och med bockning av rännkrokar som passar perfekt till rännorna så blir det heller ingen utmaning. Det svåra är själva rörbockningen, men den behöver du inte tänka på om du köper färdigbockade moduler. Man ska helt enkelt kunna fästa rännan i kroken och sedan lita på att det hela kommer att sitta som det ska i ur och skur. Med färdiga system så kommer krokarna med färdiga och med rätt format. Det är förstås så att man förr eller senare kommer att behöva underhålla rännorna och då kan det bli läge att bocka fram nya krokar som man fäster på huset.

Kan man göra det själv?

Det kan ju verka enkelt nog att böja till en metallbit som är så pass tänjbar att man kan forma den med handen men det är inte alltid lika lätt då man kanske använder sig av en metall som är hårdare och som erbjuder en högre kvalitet. Om man inte kan mycket om bockningsteknik så är det slöseri med arbete och tid att försöka få till rätt form. Visst kan man få en böj som gör det möjligt att sätta fast rännan men om det glappar så kan detta till sist leda till att det hela brakar i förtid för att det hela inte klarar av normala påfrestningar. Även om du känner dig lockad att böja själv så är det alltså ingen dum idé att ta in ett proffs för detta jobb.

Ring plåtis!

En plåtslagare kan givetvis ordna med rännkrok då detta behövs. Man kan också vända sig till en vanlig metallverkstad och ta med sig en del av rännan samt delarna som ska böjas till krok. Med modern bockning så kan man få krokarna samma dag om det finns tid för detta på verkstaden. Det här ska inte heller behöva kosta så mycket och så spar man tid till annat som att sitta hemma och dricka te och se ut genom fönstret med vetskapen om att vattnet som faller på huset leds ner i rabatter och i regntunnor.